A hintázás 12 meglepő élettani és mentális hatása kisgyermekkorban

A hintázás 12 meglepő élettani és mentális hatása kisgyermekkorban

MAGZATI KORBAN A KISBABA A MAMA HASÁBAN RINGATÓZIK, AMI MEGNYUGTAJA, FEJLESZTI, ÓVJA ŐT.
MEGSZÜLETÉSE UTÁN IS MEGNYUGTATJA A BABÁT HA ÉDESANYJA VAGY APUKÁJA GYAKRAN ELRINGATJA (VESZTIBULÁRISAN STIMULÁLJA). EZEK OLYAN KÖZHELYEK, AMIT MINDANNYIAN TUDTOK DE NÉZZÜNK KICSIT MÖGÉ A DOLGOKNAK, MIÉRT NEM KELLENE EZT A RINGATÓ, HINTÁZÓ MOZGÁST HÓNAPOKRA SZÜNETELTETNI A TÉLI IDŐSZAKBAN?


Azt tudtátok, hogy a hintázás jótékony hatással bír az idegrendszer fejlődésére, az egyensúlyérzék, sőt a beszédfejlődésre is.
A kisbaba egyensúlyi rendszere (vesztibuláris rendszer) a belső fülben található. A belső fülben lévő folyadék elmozdulása a kisbaba agya érzékeli a különböző irányú elmozdulásokat. Kisbabakorban kiemelten fontos, hogy az egyensúlyi rendszert fejlesszük, amit leginkább a rengeteg mozgással érhetünk el. Hagyjuk hát a kicsiket szabadon ugrálni, csúszni-mászni, táncolni, pörögni-forogni, hintázni. Ezen mozgások mindegyike ingert közvetít az agynak, segíti „összehuzalozni” a sejteket.
A legkézenfekvőbb, hogy ha a gyermek a szabad levegőn van hintáztatva, az egészségének, hangulatának, étvágyának is rendkívül jót tesz.
Ha játszótérre jártok, akkor szociális készségei is fejlődhetnek, ha a többi gyerekkel is együtt játszik, találkozik a gyermek.
Jó hatással van a gyermek testtudatának fejlődésére. Mivel hintázás közben az agynak rengeteget kell „tevékenykednie”, azért, hogy az egyensúlyt meg tudja tartani, terápiás céllal is alkalmazzák a hintázást
Kutatások bizonyítják, hogy jó hatással van a ritmusérzék alakulására és jótékonyan hathat a későbbi matematikai képességek fejlődésére
Az egész testre jótékonyan hat, hiszen izommunkát végez a test hintázás közben
Segítheti a bal-jobb agyfélteke közti váltás könnyebbségét, ez későbbiekben jobb rajztudásban, fejlettebb vizuális kultúra kialakulásában is megmutatkozhat
A gondolkodási képességek is fejlődnek, könnyebben tanulhat meg kisiskolás korában írni, olvasni
A hintázás egy összehangolt izommunka, így a finom motoros képességek és a szem-kéz koordináció is jótékonyan fejlődik
A hintázás okozta ringató testérzet aktiválja a gyermekben a magzatkori emlékeket. Ellazít, oldja a feszültséget, biztonság érzetet növelhet.
Egyre több fejlesztő és gyógypedagógus szólal fel a gyakori hintázás mellett, mert elmondásuk szerint a figyelemzavar (adhd), az autisztikus tünetek és a diszlexia-diszgráfia esetén is nagyon jó eredményeket értek el a hintázás bevezetésével.
Kisiskolás korban sem kell felhagyni vele, hiszen akár a túlsúly kialakulásában is segítségünkre lehet ez a vidám, egész testet átmozgató kellemes élmény. Óránként akár 200 kalóriát is elégethetnek a gyerekek hintázás közben.


AHOGY KORÁBBAN SÖTÉTEDIK ÉS EGYRE HŰVÖSEBBRE VÁLT AZ IDŐJÁRÁS, EGYRE INKÁBB BEHÚZÓDUNK OTTHONAINKBA ÉS ESETLEGESEN LEMONDUNK OLYAN JÁTÉKLEHETŐSÉGEKRŐL, AMIRŐL NEM KELLENE. MA MÁR KAPHATÓAK OLYAN ÁLLVÁNYOS BABAHINTÁK, AMIT EGY ERKÉLYEN VAGY A SZOBÁBAN IS KIHASZNÁLHATUNK EGÉSZ ÉVBEN DE AKÁR EGY AJTÓFÉLFÁBA BELECSAVAROZOTT HINTAÜLŐKE IS NAGYON HASZNOS SZOLGÁLATOT TEHET A LAKÁSBAN TÖLTÖTT HÓNAPOKRA.

MOST MÁR ÉRTED, HOGY A GYERMEKI AGY FEJLŐDÉSE SZEMPONTJÁBÓL KIHAGYHATATLAN MOZGÁSFORMA A HINTÁZÁS IS, EZÉRT FONTOS, HOGY A NAPI RUTINOTOKBA MINDENKÉPPEN ÉPÍTSÉTEK BE!