Ez most játék vagy bútor? Minden infó a konyhákról itt!

Ez most játék vagy bútor? Minden infó a konyhákról itt!

Kezdjük mindjárt az elején egy ütős számadattal:

Egyfalas műanyag játék konyha súlya: 5-7 kg. (Gyártó: Molto)

Fa konyha súlya: 30 kg (Gyártó: Kidkraft)

MIKOR MELYIK JÁTÉKKONYHÁT ÉRDEMES VÁLASZTANOM?


Otthonra, gyerekszobába, teraszra, műanyag játszóházikóba elégséges lehet egy színes, vidám, játékos, spanyol műanyag konyha, melyből számos félét megtaláltok a kínálatunkban 6.000 Forinttól egészen 27.000 Forintig. Amennyiben 1-2 gyerek időnként eljátszogatna vele otthon, biztosan kiszolgálja majd őket. Családi használatra, normál igénybevételhez ajánljuk őket. Színük élénk, a spanyol gyártó fantáziavilágát tükrözve színes, figyelem felkeltő, játékra csábító, hátránya talán, hogy design-ban kevésbé illeszthető a meglévő bútorohkoz.


Ha már több gyerkőc van, esetleg van köztük olyan, aki szeret hevesebben játszani - mondjuk rááll, felmászik rá, lökdösi, borogatja - akkor nagyobb teherbírású játékra lesz szükségetek, a fentiekben leírt könnyű kis műanyagok a kiemelt terhetlést nem bírják sajnos, érdemes elgondolkodnotok a fa konyha beszerzésén. Amenyiben játszóházba, oviba, gyerekmegőrzőbe tervezel konyhát beszerezni egyértelműen jobb minőségű fa konyha beszerzését javasoljunk Neked.

A szerepjátékok krémje a fa konyha. Feltétlen meg kell említenünk, hogy számos gyártónak létezik fa konyhája, ebben azonban hatalmas különbségek lehetnek. Ahogy az aranyékszereknél a karátok száma segít az eligazodásban, a fa termékek esetében a felhasznált anyag és az előállítás módszerének megismerése segíthet abban, hogy tudjuk milyen minőséget kínálnak nekünk.

NÉZZÜK AKKOR AZ ALAPVETŐ KÜLÖNBSÉGEKET A „FAANYAGOK” KÖZÖTT. MIBŐL KÉSZÜLHET EGY FAJÁTÉK?
Valóban fából, melyet lecsiszolnak, megmunkálnak. Hátránya, hogy együtt él a természettel, nedvességet vehet fel, mérete ezért folyamatosan változhat, vetemedhet, deformálódhat. A fa babaházak éleinek elkészítése rendkívül nagy pontosságot igényel, hiszen a finom lapokat egymásba kell illeszteni, passzolniuk kell egymáshoz, hogy összeszerléskor ne kelljen beleizzadnotok a szerelésbe. Mi van ha a természetes anyag vetemedik? Bosszankodni kell, ha az egyik idom „kinövi” a másikat, így ez a megoldás sajnos nem feltétlen lesz hosszú távon is tökéletes.
Készülhet furnér lapból, ami tulajdonképen egy ipari késsel lehámozott hasíték. Nem rossz de inkább csak borításra alkalmas, játéklapként felhasználva nagyon gyenge.
Faforgácslapból, fenyő vagy egyéb fa forgácsából vagy zöldhulladékából is készülhet. Kötőanyag és hő segítségével szilárd lapokat formáznak belőle. Tulajdonképen egyetlen előnye, hogy olcsó. Felszíne kifejezetten csunya, pórusai nagyok, ezért mindenképpen borításra szorul de nem ritkán azt ledobja magáról. Gyakran készítenek ebből olcsóbb kisbútorokat a bútorgyártók. Szereltél már össze pl. cipősszekrényt és megtapasztaltad, hogy jobban meghúztad a csavart és egy 3-4 centis darab kitört a bútorból? Vagy egy szobai kis polcot arrébb húztál és a lábából azonnal kitört egy 4-5 centis nagy darab? Na ez történik a faforgácsból készült gyenge bútorokkal!
Ugye egyetértesz avval, hogy a gyerekszobában nagyobb terhelésnek is ki lesz téve ez a játék.
A babaházak vékony lapjainak előállítására bár akár alkalmas lehet de szerelés során az apríték darabok kipereghetnek, a felülete nem lesz teljesen tükör sima és esztétikus, még a fóliával való borítást követően sem. Éleit muszáj fóliázni, küönben hamar foszlásnak indul az egész lap.
Farostlemezből. Nem túl jó leírni sem de nézzük: fafeldolgozóipari hulladékok, erdők gyérítéséből származó faanyagok, egyéb zöldapríték rostosításával és kötőanyaggal történő ragasztásával, majd ezt követően préselésével gyártják. Előnye lehet, hogy a felülete egyik oldala legalább sima a másik oldalon viszont már sajnos nem, azon látszik a lenyomat. Előnye ismét az, hogy olcsó, illetve a felülete jól kezelhető, festhető, ragasztható. Hatalmas hátránya, hogy csak kis terhelést bír el, azaz ha a játékotok ebből az anyagból készül, szinte biztos, hogy törni fog. Másik, hogy a gyártás során formaldehidet használhatnak fel. Aligha kap minőségi tanúsítványt egy gyerekjáték, melyben formaldeihedet használtak.
MDF-ből (Medium Density Fiberboard, azaz magyar fordításban: közepes tömörségű farostlemez). Nagy nyomáson préselt bútoripari alapanyag. AZ MDF-LAP MINDEN SZEMPONTBÓL ÉRTÉKESEBB, MINT A FAFORGÁCSLAP, HISZEN NAGYOBB A TEHERBÍRÁSA, FELÜLETE EGYENLETESEBB, ÉLEI JÓL MEGMUNKÁLHATÓAK. A JÁTÉKFUTÁRON FORGALMAZOTT KIDKRAFT JÁTÉKOK LAPJAI MDF TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÜLT LAPOK. Az MDF lap egyenletes, tükörsima felületének köszönhetően lakkozható, festhető vagy fólia ragasztható rá, így az álomszép konyhák tükörsima felületei csodásan mutatnak rajta. Az MDF lapból készült játékok szerelése során könnyű összeilleszteni a lapokat. Míg a fenti feldolgozási módszerek esetében esetében a legkisebb kipattanó elem egy forgács nagyságú, addig az MDF lap esetében ez mindössze egy porszem nagyságú. Ennek eredményeként a Kidkraft konyhák esetében rendkívül éles vágott éleket kaptunk, melyek tökéletesen egymásba illeszthetőek. Fajsúlyuk magasabb a forgácslapokénál, ezért játékkonyháink súlya elérheti akár a 32 kilogrammot is.
A fent leirtak alapján már bizonyára átlátod a különbséget. Ha most egy hasonlattal kellene élnünk: a Kidkraft fa játékkonyhák tulajdonképen prémium minőségű fa bútorok. Mintha egy komoly minőségű komódot vásárolnál. Ebben az esetben azonban színben, design-ban, funkcióban ez most mégis gyerekeknek készült szerep és szituációs játék. Ez a gondolat sokakat megihletett már és az Instagram-on számos Kidkraft konyhát láthattok, melyeket már gyerekszobai bútorként hasznosítanak, komplett divata van a fa konyhákból kialakított szekrénykéknek.


Ne feledd, vásárlás előtt mindig érdemes utána nézni, hogy miből készül a játék, így utólag biztosan nem érhet senkit csalódás.