Fa játék a fajáték? - Beszéljünk őszintén 2.

Fa játék a fajáték? - Beszéljünk őszintén 2.

Te tudod, hogy miből készül, amit a gyerek kezébe adsz?  Amennyiben aranyat vásárlunk, találkozunk egy egyezményes jelöléssel, ami megmutatja nekünk, hogy milyen minőségű s ezáltal értékű ékszert vásárlunk. Mert létezik rá egy egyezményes jelölés.

Sima ügy.

NO DE MI VAN A FA TERMÉKEKKEL?  MI A HELYZET A FA JÁTÉKOKKAL?

Kidkraft fa babaház MDF falapokból

A Játékfutáron forgalmazott Kidkraft fa babaházak es egyéb fajátékok esetében feltűnt nekünk, hogy SOHA az elmúlt 7 évben, mióta forgalmazzuk, senki meg nem kérdezte, hogy „De mégis miből van ?!„

Annál több megjegyzést, kommentet kapunk közösségi oldalon azért, mert "nem olcsó". (Direkt nem használjuk a drága szót! Figyeld, mindjárt megérted, hogy miért!)

 

NÉZZÜK AKKOR AZ ALAPVETŐ KÜLÖNBSÉGEKET A „FAANYAGOK” KÖZÖTT. MIBŐL KÉSZÜLHET EGY FAJÁTÉK?

 

Valóban fából, melyet lecsiszolnak, megmunkálnak. Hátránya, hogy együtt él a természettel, nedvességet vehet fel, mérete ezért folyamatosan változhat, vetemedhet, deformálódhat. A fa babaházak rendkívül nagy pontosságot igényelnek, hiszen a finom lapokat egymásba kell illeszteni, passzolniuk kell egymáshoz, hogy összeszereléskor ne kelljen beleizzadnotok a szerelésbe és bosszankodni se kelljen, ha az egyik idom „kinövi” a másikat.

Furnér lapból, ami tulajdonképen egy ipari késsel lehámozott hasíték. Nem rossz, de inkább csak borításra alkalmas.

Faforgácslapból, fenyő vagy egyéb fa forgácsából vagy zöldhulladékából készül. Kötőanyag és hő segítségével szilárd lapokat formáznak belőle. Tulajdonképen egyetlen előnye, hogy olcsó. Felszíne kifejezetten csunya, pórusai nagyok, ezért mindenképpen borításra szorul, de nem ritkán azt ledobja magáról. A babaházak vékony lapjainak előállítására bár alkalmas lehet, de szerelés során az apríték darabok lepereghetnek, a felülete nem lesz teljesen tükör sima és esztétikus, még a fóliával való borítást követően sem. Éleit muszáj fóliázni, különben hamar foszlásnak indul az egész lap.

Farostlemezből. Nem túl jó leírni sem de nézzük: fafeldolgozóipari hulladékok, erdők gyérítéséből származó faanyagok, egyéb zöldapríték rostosításával és kötőanyaggal történő ragasztásával, majd ezt követően préselésével gyártják. Előnye lehet, hogy a felülete egyik oldala legalább sima a másik oldalon viszont már sajnos nem, azon látszik a lenyomat. Előnye ismét az, hogy olcsó, illetve a felülete jól kezelhető, festhető, ragasztható. Hatalmas hátránya, hogy csak kis terhelést bír el, azaz ha a játékotok ebből az anyagból készül, elképzelhető, hogy törni fog. Másik, hogy a gyártás során formaldehidet használhatnak fel. Aligha kap minőségi tanúsítványt egy gyerekjáték, melyben formaldehidet használtak.

MDF-ből. Idegen eredetű rövidítés: Medium Density Fiberboard, magyar fordításban: közepes tömörségű farostlemez. Nagy nyomáson préselt bútoripari alapanyag.

 

AZ MDF-LAP MINDEN SZEMPONTBÓL ÉRTÉKESEBB, MINT A FAFORGÁCSLAP, HISZEN NAGYOBB A TEHERBÍRÁSA, FELÜLETE EGYENLETESEBB, ÉLEI JÓL MEGMUNKÁLHATÓAK. A JÁTÉKFUTÁRON FORGALMAZOTT KIDKRAFT JÁTÉKOK LAPJAI MDF TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÜLT LAPOK.

Az MDF lap egyenletes, tükörsima felületének köszönhetően lakkozható, festhető vagy fólia ragasztható rá, így az álomszép babaházak vagy kalandos terepasztal lapok helyszínei, meseillusztrációi csodásan mutatnak rajta. Az MDF lapból készült játékok szerelése során könnyű összeilleszteni a lapokat. Míg a faforgácslapok esetében a legkisebb kipattanó elem egy forgács nagyságú, addig az MDF lap esetében ez egy porszem nagyságú. Ennek eredményeként a Kidkraft babaházak esetében rendkívül éles vágott éleket kaptunk, melyek tökéletesen egymásba illeszthetőek. Fajsúlyuk magasabb a forgácslapokénál, ezért babaházaink súlya elérheti akár a 25-32 kilogrammot is.

A fent leírtak alapján már bizonyára átlátod a különbséget.

Van olyan "fa anyag", aminek az egyetlen előnye, hogy olcsó, így ha a játékotok silányabb anyagból készül, akkor nagy esélyed van rá, hogy törni, repedni fog és esztétikai értékét is hamar elveszíti.

Vásárlás előtt ezért érdemes mindig utána nézni, hogy miből készül a játék, s nem utolsó sorban akár a játék tanúsítványát is érdemes bekérni a forgalmazó cégtől. Kerüld a hamisítványokat és a garancia elvesztését. Játékot mindig hivatalos viszonteladótól vásárolj és fa játékok esetében is mindig élj a nemzetközi garancia megnyugtató védelmével.

Ne kockáztass, válaszd a biztonságos minőséget!