Telepítsünk játszóteret!

Telepítsünk játszóteret!
Telepítsünk játszóteret!
ITT A TAVASZ, A KERTI JÁTÉKOK IDEJE. SOKAN GONDOLJÁK ÚGY, HOGY A SZABADBAN ELTÖLTÖTT IDŐT HASZNOSSÁ, TARTALMASSÁ TEHETIK GYERMEKÜK SZÁMÁRA EGY JÁTSZÓTÉR MEGVÁSÁRLÁSÁVAL.
DE MIRE KELL FELTÉTLENÜL ODAFIGYELNÜNK?
MILYEN JÁTSZÓTERET VÁLASSZUNK?
HOVA TEGYÜK?

Elsõ és legfontosabb dolog, hogy döntsük el, milyen játszóteret is szeretnénk. A környezet színvilágával harmonizáló, meleg színekben pompázó fa játszóteret? Vagy a gyermekek fantáziáját és érdeklõdését felkeltõ, élénk színû, csalogató mûanyag játszóteret? Vagy gyorsan felállítható majd leereszthetõ felfújható "mobil" játszóteretet?
Nos a választás nem könnyû, ezért megpróbálunk útmutatókkal segíteni.


AMIT A FA JÁTSZÓTÉRRÕL TUDNI ÉRDEMES:


A fa kertijátékok többféle fa alapanyagból készülhetnek. Lehet bükk, vörösfenyő, tölgy, akác illetve már megfejelnt a piacon a nagyon jó minőségű, prémium cédrusfa is. A felhasznált fa anyagok szinte mindegyikértől elmondható, hogy tartós, erős anyagok és megfelelő gondozás mellett időtállóak. Az idõjárás viszontagságait jól tûrik. Kiegészítõi a csúszdalap, a hinták, stb..mûanyagból készültek, ezért ezeket ajánlott a téli idõszakban leszerelni. A fa játszótér karbantartást igényel. Hogy évekig megõrizze biztonságos szerkezetét, ajánlatos rendszeresen átvizsgálni a szerkezetet, átnézni a csavarokat, a gyermekek által sokszor érintett részeket átcsiszolni, szükség esetén esetlegesen átfesteni.
A fa játszótér minden esetben betonozásos rögzítést igényel. A gyorsabb haladás érdekében készen kapható gyorsbeton használatát ajánljuk.
A fa játszótereink 8-12 órás szerelési munkát igényelnek, minimum kettõ de inkább három felnõtt összefogó munkája esetén is. Szerelésük nem könnyû, esetenként bonyolult, ajánlatos lehet esetleg szakember segítségét igénybe venni. (Szakember ajánlásban tudunk segíteni)
A fa játszótereket 4 évszakos használatra ajánljuk, azonban a mûanyag alkatrészeket 0C fok alatt ajánlatos leszerelni és száraz meleg helyen tárolni.
A fa játszótér nem mobil, így rögzítése után helyérõl át nem helyezhetõ. Telepítésekor ezért fontos a megfelelõ és végleges hely kijelölése.

AMIT A MÛANYAG JÁTSZÓTÉRRÕL TUDNI ÉRDEMES:
A mûanyag játszótereket alapvetõen 2 csoportba soroljuk.

Az egyik a normál, egyfalas mûanyagból készült kerti játékok csoportja.
Ezen játékok jellemzõi a vidám színek, a tükösima, szép felület, a könnyebb súly. A termék viszonylag több darabból szerelhetõ össze. Az idomok rendkívül könnyen, mûanyag csavarokkal rögzíthetõk egymáshoz. Megtalálhatók tavasszal szinte minden bevásárlóközpontban, játékboltban. A termék hátránya az egyfalas mûanyag szerkezet plusz mûanyag csavarozás miatti kissebb teherbírás, ezért ezeket a játékokat közösségi használatra egyáltalán nem ajánljuk. Árkategóriája kifejezetten olcsó, sajnos azonban csak ritka esetben rendelkezik UV védelemmel és a téli fagyokat sem jól tűri. A terméket idõszakos (tavaszi, nyári) kerti használatra ajánljuk, 6 Celsius fok alatt az egyfalas mûanyag idomok merevedhetnek, ezért használatuk ilyenkor már tilos, az anyag megrepedhet, eltörhet. Számunkra fontos a környezetvédelem, így ezeket a játékokat mi nem forgalmazzuk, mivel 1, maximum 2 év használat után szinte biztosan tönkre mennek és a szemétkupacok méretét gyarapítják.

Dupla falas műanyag játékok:
A termék előnye a könnyû összeszerelhetõség, hiszen a mûanyag csavarokat akár egy pénzérmével is könnyen becsavarhatjuk. A játékok rendkívül mobilak, ezért akár fûnyíráshoz is egyszerûen egy másik helyre áthúzhatók. (Kivéve a hintát is tartalmazó gimnasztika terepek, ezek rögzítése ajánlott!)
Viszonylag könnyen szét és összeszerelhetõk, ezért télen nagyobb lakásban akár ismét összeállíthatók.
Az idomok jól tisztíthatók, víz és semleges mosószer segítségével.
A termékek színüketjól megõrzik, köszönhetően az UV védelemnek.
A rotációs öntéses technológiát a játékgyártásban a világon alig néhány gyár alkalmazza. Az evvel az eljárással készült mûanyag játékok alapvetõ jellemzõje a tartósság, a magasabb teherbírás és az évekig tartó megbízható kihasználhatóság. Bár az idomok felülete nem olyan tükörsima, mint az egyfalas mûanyag játékok esetében, ezt a hátrányt feltétlenül kompenzálja a masszív, erõs, akár robosztusnak is mondható szerkezet és rendkívüli stabilitás, ami ezeket a termékeket jellemzi. Magas teherbírásuk miatt ezeket a gimnasztika terepeket báran ajánljuk közösségi, intéményi használatra is. A nagyobb játszóterek jelentõs része talajhoz rögzíthetõ, rögzítésük nem kötelezõ de ajánlott. A hintával is rendelkezõ játszóterek fém áthidalókkal erõsítettek, rögzítése kötelezõ, az ehhez szükséges rögzítõ eszközöket a szettek tartalmazzák. Csakúgy, mint a fa játszóterek esetében ilyenkor gyorsbeton használatát ajánljuk.
A rotációs öntéses játszóterek óriási elõnye, hogy karbantartást nem igényelnek, színüket jól megõrzik a szikrázó napban és a minusz 20 Celsius fok ellenére is, idomaik tisztán tarthatók, fertõtleníthetõk, ezért a leghigiénikusabb játszóterek. A nehezebb összeszerelés gyümölcse a masszív, teljesen igénytelen tartás és tárolás. Idom szétcsúszások elképzelhetetlenek, a sûlyesztett fém csavarok ellenõrzése azonban havonta vagy a használatbvételi szezon elõtt ajánlott.

Amennyiben viszonylag kis kerttel rendelkeznek, akár több gyermek is van a családban, ajánljuk, hogy fontolják meg egy esetleges nagy méretû ugrálóvár beszerzését. A légvárak egységcsomagban kaphatók, melyek tartalmazzák a befuvót, a rögzítõ cölöpöket, hordozó/tároló táskát. A légvár tároló zsákjából kivéve a földre terítendõ. A kompresszor bekapcsolásával maximum 2-3 perc alatt eléri végelges formáját. A termék minden esetben rögzítést igényel, a légvár oldalán levõ rögzítõ füleket a cölöpökre kell akasztani, s a cölöpöket a földbe szúrni(kalapálni). Ez a mûvelet soha nem hagyható ki, hiszen a légvár súlya könnyû, bármikor felborulhat de egy közepes szél is felboríthatja.
A légvárak közül több méretis létezik, csúszdával, mászófalallal, alagúttal, mászókuckóval rendelkezõ. Bizonyított tény, hogy a légvárakban való felhõtlen ugrálás, a szabad esés bátrabbá, felszabadultabbá teszi a gyermekeket. A légvárban védett helyen engedhetik el magukat, több mindent megtehetnek ott, mint a sima talajon, ezért határaik tágulnak. Számos szakvélemény olvasható arról, hogy a rendszeresen ugrálóvárban játszó gyermekek bátrabbak, könnyebben rugaszkodnak el a bevésett dolgoktól, fogékonyabbak az újra, a másra, s ezen tulajdonságok hasznukra válnak például a nyelvtanulás esetében.
A légvárak használat után egy kb 15 perces munkával leereszthetõk, eltehetõk. Bármikor bárhol felállíthatók. Varrott anyaguk ha sérülést szenved javítható. Sajnos amikor még minden nyirkos illetve szeles vagy hûvösebb az idõ,a légvár nem használható. Elcsomagoláskor figyeljünk rá, hogy mindig száraz legyen az anyaga, hiszen összehajtást követõen befülledhet, bepenészedhet ha ezt nem tartjuk be. Összefoglalva a légvár a felhõtlen nyári kalandok színtere lehet.

BÁRMILYEN JÁTSZÓTERET VAGY KERTI JÁTÉKOT IS VÁLASZTUNK MINDÍG TARTSUK SZEM ELÕTT AZ ALÁBBI SZEMPONTOKAT:

- Beton, aszfalt, térburkoló kõvel lerakott kemény felületre semmilyen játék nem állítható ! Esés során a gyermek súlyos sérüléseket szenvedhet. A játszóteret sima, kiegyenlített füves talajra vagy speciális gumi örlemény lapokra telepítsék melynek réteg vastagságát az esetleges esési magasság határozza meg.
- A játszótér elhelyezésekor figyeljenek oda, hogy a veszélyesebb pontokon (mászófal kapaszkodók, csúszda beülõrésze, fogoszkodók) a gyermek soha ne legyen nappal szemben, mert elvakíthatja. Pl. Egy csúszda telepítése észak-dél irányba ajánlott, így sem felmászáskor sem a csúszólapba beüléskor nem vakíthatja el a gyermeket a szemébe sütõ nap.
- A játszótér védett környezetben legyen. Kerti tó, sziklakert, út/úttest, állat kenel, lépcsõ, beton kerítés, épitési törmelék vagy fal, egyéb a gyermek épségét veszélyeztetõ dolog ne legyen a közelben.
- A játékokat használó gyermek öltözete megfelelõ legyen. Ruhájából ne lógjanak ki madzagok, amikkel felakadhatna, kerüljük a kapucni és elálló zsebes ruha használatát. A viselt cipõ fûzõje mindíg legyen bekötve, talpa ne csússzon. Légvárban zokni vagy balettcipõ használatát ajánljuk.
- Ha nagyobb játszóteret vásárolnak, az esési magasságok tekintetében és figyelembe vételével gumi örlemény lapok lehelyezését ajánljuk. Ezek a gumi lapok esés tompító hatásuk miatt megvédik gyermeküket az esetleges sérülésektõl.
- A feltüntetett termék méretek minden esetben azt a méretet jelentik, amit a játszótér kerületileg elfoglal, legszélesebb, leghosszabb, legmagasabb pontjait figyelembe véve. Mindig kalkuláljunk avval, hogy a gyermeknek a csúszdáról le kell érkezni, ezért a csúszófelület végénél legalább 2-3 méter hely rátartással kalkuláljanak. Hinták, mászókák esetében is mindíg hagyjunk mozgásteret a gyermeknek, ezért a játszótér közvetlen környezetében semmilyen más tárgy ne legyen.
- Tanítsák meg a gyermeket a játékkal játszani, az együtt töltött idõ mind a szülõ mind a gyermek számára feledhetetlen és értékes, a gyermek biztonságos játék szemléletéhez pedig elengedhetetlen.
-Mi figyelünk gyermekére avval, hogy csak az Európai Unió szabványai szerint bevizsgált, s a bevizsgálási eredményeket független laborítóriumi tesztekkel bizonyító gyárak termékeit kínáljuk Önöknek. Ez azonban semmi esetre sem helyettesíti a szülõi vagy pedagógusi felügyeletet. Ezek a játékok megfelelõ és rendeltetésszerû használat esetén teljesen biztonságosak de MINDEN ESETBEN KIZÁRÓLAG FELNÕTT FELÜGYELETE MELLETT HASZNÁLHATÓK!
- Hogy a játékok biztonságosak legyenek és sokáig örömüket leljék bennük, fontos, hogy már megvásárlást követõen szakszerûen szereljék össze õket. A szakszerûtlen összeszerelés nem csak sérülésekhez de a termék javíthatatlan rongálódásához vezethet. A nem szakszerû összeszerelés következtében keletkezett sérülésekért, termék meghibásodásokért felelõsséget vállalni nem tudunk, garanciális kötelezettségünk alól mentesülünk.


Sok napsütést és szabadtéri örömöket kívánunk a játékokhoz!

Üdvözlettel:

A Játékfutár csapata.