Új környezetvédelmi érzékenyítő és oktatójáték - FEBER öko-ház

Új környezetvédelmi érzékenyítő és oktatójáték - FEBER öko-ház

A KÖRNYEZETÜNKKEL KAPCSOLATOS ÉRZÉKENYÍTÉST EGÉSZEN KIS KORBAN KELL ELKEZDENI.

FONTOS, HOGY A GYEREKEK MEGÉRTSÉK, HOGY A KÖRNYEZETÜNK RÉSZEI VAGYUNK, NEM PEDIG ELHASZNÁLÓI. EHHEZ PONTOSAN MEG KELL TANÍTANI A KICSIKNEK, HOGY HOGYAN IS MŰKÖDIK AZ ÉRZÉKENY ÖKOSZISZTÉMÁNK, MIT KELL TUDATOSAN ELVÉGEZNÜNK AHHOZ, HOGY ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMUNK A LEHETŐ LEGKISEBB LEGYEN.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” - David Brower

Életünk, tetteink hatással vannak környezetünkre, ezért ahhoz, hogy a bolygónk sokáig élhető maradhasson, környezet tudatosan kell élnünk. Ehhez lehetőleg már kisgyermek korban meg kell szereznünk a szükséges ismereteket és meg kell tanulnunk a környezetünkkel harmóniában élni. Előre gondolkodni, hogy gyermekeink, unokáink, a jövő új generációi is egy élhető világba születhessenek még bele. Bolygónk kimerülő erőforrásait a jelenlegitők sokkal takarékosabban kellene alkalmaznunk, sőt lehetőség szerint igyekeznünk kellene a megújuló erőforrásokat kiaknázni. Akár a víz, a nap, a szél erejét. Azon gyermekek számára, akik már egészen kiskorban így nevelkednek, felnőtt korukra teljesen természetes lesz a természetvédelemmel együtt élni, míg az idősebbek már nehezebben alkalmazkodnak, hiányosabban jutnak ilyen irányú ismeretekhez, komfort zónájukon kívül esik a környezettudatos életmód.

Egyre több szakember hangsúlyozza, hogy a fenntartható életmód nevelését célzó programokat érdemes minél korábban elkezdeni, így már nem csak a kisiskolások, hanem az óvodások foglalkozásaiba is egyre inkább megjelennek az ilyen irányú érzékenyítő foglalkozások. Kisgyermek korban a mintakövetés nagyon hangsúlyosan jelen van, illetve játszva tanulnak a gyerekek, akár egymástól, csoporttársaiktól is.

A házikóban a gyerekek elgyakorolhatják, megérthetik környezetünk érzékeny összefüggéseit, egymással való kölcsönhatásait.

  • 
A tetőn elhelyezett szélkerékkel elmagyarázhatjuk, szemléltethetjük számukra, hogyan képesek ezek a szélkerekek pusztán a szél természeti erejéből házaknak, sőt akár egész falvaknak, településeknek újra és újra megújulóan áramellátást biztosítani.
  • A házikó madáretetőjébe tehetünk a kis madaraknak eleséget. Házunk közelében, védett helyen, terasztetők alatt vagy a kerti fák lombjai közt fészkelő kis madaraknak így nyújtva egy kis eleséget. A gyermekek kis öko-házát újra és újra felkereső kismadarak közelebb hozzák a gyerekekhez ezeket a kis élőlényeket, jobban lehetőségük nyílik rá, hogy megfigyeljék, megkedveljék és egy életen át védelmezzék őket.
  • A házikó ablakában egy valóban beültethető, városi mini kertecske létrehozására alkalmas ültető láda került elhelyezésre. Létrehozhatják benne első kis veteményesüket, fűszerkertjüket de akár virágokat is ültethetnek. Előbbiek nekünk, emberek számára is ehető finomságokat teremnek, míg a virágok akár a veszélyeztetett méheknek jelenthetnek mentőövet.
  • A kertészkedéshez szükséges kis játék szerszámokat az öko-ház már tartalmazza, így mindig kéznél lesznek, legyen szó ültetésről vagy akár egy kis gyomlálásról.
  • Sőt! A házikóhoz tartozik egy szuper esővíz gyűjtő is, melyből az összegyűlt esővizet a virágok öntözéséhez használhatják, így nem kell a lakásból, a csapból ivóvizet pazarolniuk a növények öntözéséhez.
  • A házikóra szerelve szelektív szemétgyűjtőket is találunk, melyen gyakorolva a későbbiekben a háztartási szemetet is elkezdhetik a családok -e szerint gyűjteni és észrevétlenül szivárog be életünkbe a környezettudatos szemét kezelés.
  • A házikó tetején egy játék napelem is található, melynek működő (áram termelő) funkciója természetesen nincsen de remelkül szemléltethető vele a gyerekek számára, hogy milyen mechanizmus szerint működik és miért érdemes a házak tetejére szerelni.


A FEBER öko-házat Magyarországon importálja és forgalomba hozza a Játékfutár webáruház üzemeltetője a HUNEX Külkereskedelmi Kft. Lapra szerelten, karton dobozban szállítjuk. Minimális idő alatt, különlegesebb szerszámok használata nélkül is összeszerelhető, majd akár szétszedhető. Szobában, teraszon, kertben egyaránt felállítható. Európai Unió területén gyártott, bevizsgált gyermekjáték.

Védjük játszva a természetünket!