Miért ilyen drága? Beszéljünk őszintén a játszóterekről!

Miért ilyen drága? Beszéljünk őszintén a játszóterekről!
Most, hogy kisütött nap,beköszöntött a tavasz, megtalálhatók minden kerti termékekkel foglalkozó kereskedésnél a főutak mentén, a market place-eken, apróhirdetési oldalakon, sőt a fűrésztelepeken de vidéken út menti zöldségesnél is láttuk már. Az átlag vásárló a külső, a játék funkciók és főként az ár alapján dönt. Ha Te is így vagy ezzel, akkor ez a cikkünk nem neked szól, köszönjük, hogy eddig elolvastad, szia!




Ha a tudatosabb vásárlói rétegbe tartozol, akit érdekel, hogy vásárláskor ténylegesen mit vásárol, miből készült az, mekkora ökológiai lábnyomot hagy, meddig használhatod és milyen javítási lehetőségei vannak, sőt pár év múlva esetleg el tudod-e majd adni ahelyett, hogy a lomtalanítás időpontját lesnéd, akkor figyelj, mert ezt a blogbejegyzést Neked írtuk!

Arany vásárlásnál segít a karátszám, gyümölcslénél a gyümölcs tartam de egy kerti játéknál mi segít eligazodni? 
Mikből áll össze az ára és miért kerül egyik sokkal többe, mint a másik?



1., ALAPANYAG


Három fontos tulajdonsággal kell megismerkedj: 
Hajlékonyság. Rugalmasság. Szívósság

Minél rugalmasabb a fa, annál nagyobb a hajlékonysága és szívóssága. A hajlékonyság és szívóság alapvetően meghatározza valamely fafaj alkalmazhatóságát. A kerti játékok esetére lefordítva ez azért fontos, mert minél hajlékonyabb és rugalmasabb egy fa, annál kevésbé valószínű, hogy külső erő hatására (pl több gyerek egyszerre ugrál rajta) betörjön, berepedjen, beszakadjon. Egyenlő hosszúság és vastagság mellett a különböző fafajták különböző értékeket kaptak. A lucfenyő (100), tölgyfa (62-66), bükkfa (67), cédrus (42). Azaz a cédrus a legflexibilisebb, míg a fenyő sokkal merevebb, miközben megengedhető igénybevehetőségük szinte egyforma (70-80kg/cm2-ként).


 „Ültess el egy cédrust a hegyen,
és meglátod, hogy
100 év múlva, lassan
erdő lesz belőle”
A.DE SAINT-EXUPÉRY


A cédrusfák történelme egészen az indiánokig nyúlik vissza, akik életében a cédrusok nagyon komoly szerepet töltöttek be. Egyes törzsek, magukat „a cédrus népének” szólították. Korán felismerték értékes tulajdonságait és a cédrusfát házak építéséhez, totemoszlopok felállításához és egyéb tárgyak, pl. dobozok, táblák, indián kenuk készítéséhez használták de a modernkori kenuk építésében a mai napig is használt alapanyag.



Jelenlegi felhasználását tekintve ezt a puha faanyagot különleges megjelenéséért, illatáért és nagymértékű rothadás elleni képességéért kedvelik. Gyakran használják szabadtéri építkezéseknél, villanyoszlopként, padozatként hajókon, házakon födémként de vasúti töltéseken is elhelyezik a sínek alátámasztására. Kerti termékek esetében különlegesen hasznos tulajdonsága, hogy a benne lévő illóolajok a szúféléket távol tartják, így megelőzvén az idő előtti elhasználódást.  Az építőiparban való kedveltségének másik oka, hogy a többi fafajtához képest jóval kevésbé deformálódik, tartós és kifejezetten megbízható anyag, melyre a repedezések sem jellemzőek.

Az anyag megválasztásakor már alapjaiban eldől egy játszótér tartóssága de a pontos, hozzáértő tervezés és kivitelezés teszi majd gyermeked számára biztonságossá.

2., A BIZTONSÁG


Egy ügyes kezű asztalosmester bármilyen jó szándékú is, nem biztos, hogy tisztában van vele, hogy milyen kritériumoknak kell megfeleljen egy mászó létra ahhoz, hogy felmászáskor ne okozzon fulladást. Nem biztos, hogy tudja, hogy mire figyeljen a csúszda csatlakozás kialakításakor stb. Attól, hogy egy játszótér a kertitermék kereskedésbe kerül vagy felteszik interneten eladásra, még nem biztos, hogy be van vizsgálva. Kellene de ne légy naív! Egyrészt a jogkövető magatartás nem feltétlen jellemző, másrészt megvannak a kiskapuk, pl. ha egyszerűen sportszerré nyilvánítják a játékot. Talán még emlékszel a pár éve megfulladt kisgyermekre, akinek a nyaka a mászólétra fokai közé szorult. Attól még, hogy nincs mindennap a hírekben, számtalan esetről hallunk, amikor leszakadt a hinta, leesett a gyerek a csúszdáról, mert az instabil volt, mérgező festékkel kezelt volt a játék, szálkásan hasadt a fa és beletépett a gyermek combjába, stb.
El is érkeztünk tehát a következő, az árban megjelenő drágító tényezőhöz: A biztonsági bevizsgáláshoz.
A bevizsgálásnak és biztonsági (EU) tanúsítványnak a megszerzéséhez, melynek szintén költsége van de gyermeked élete múlhat rajta.
Amikor játszótér vásárlásra adod a fejed, kérd el a tanúsítványt!
Ha nem kapod meg, kitérő választ kapsz, akkor pedig semmi esetre se vedd meg azt a játékot!



3., ESZTÉTIKUM.


Nagy valószínűség szerint min. 10 évig kertetek alaptartozéka lesz a játszótér. Egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki most és 5-6-8 év múlva. A cédrus az építőiparban kedvelt anyaggá vált kellemes, prémium megjelenése miatt is. Találkozhatsz vele wellnesz világokban, modern szaunákban, fürdőkben, dézsák borításaként és pérmium kerti bútorok alapanyagaként. Az egyik fő esztétikai előnye a kifinomult megjelenés, mivel a természetes cédrusfa bélés nagyon érdekes textúrával rendelkezik, kifejezetten finom szerkezetű. Több árnyalatban is létezik, ezért egymás mellé téve is természetes, harmónikus hatást fejt ki. 



4., ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM


A Kidkraft Cedar Summit játszóterek esetében a felhasznált fákat kifezetetten ezen termékek gyártásához telepítették. Nem mentek kiírtani meglévő erdőket, nem volt cél a föld zöld terület állományának csökkentése.
Az idő múlásával kopó alkatrészek tönkremehetnek, egyes alkatrészeit lelophatják vagy csak egyszerűen mi is tehetünk benne kárt, akár véletlen is.
Mi lesz akkor?
Ha egy olyan terméket vásároltál, aminek gyártója folyamatos alkatrész ellátást biztosít, akkor semmi gond nem történt. Megrendeled az alkatrészt és behelyezed a tönkrement/eltűnt idom helyére. Legyen az bármelyik idom, cserélhető és pótolható lesz. No de mi lesz az akciósan vásárolt „noname” gyártotta játszótérrel?
Ez dilemmás lesz: Jó esetben elmentetted az elérhetőségét, megkeresed és ha mákod van meg is találod és még segít is, de nyilván érzed Te is, hogy sok itt a "talán", így lássuk be nem leszel ezen a téren (sem) túl nagy biztonságban.



Abban az esetben, ha egy Kidkraft Cedar Summit terméket vásárolsz meg, a szerkezeti faanyagra 10 év gyártói garanciát kapsz. Ráadásul nem is kell rajtunk keresztül érvényesítened, a gyártó online felületén közvetlen is leadhatod reklamációs igényed, ők pedig szállítják az alkatrészt. Nyilván egy prémium mákánál kb.”fényévente” fordul elő de megnyugtató, nem igaz?
Mi történik ha kinőttétek, meguntátok?
Kezeld le minden évben rendesen, így esztétikai és funkcionális értékét is csodásan megtartja. Ne legyen belőle szemét a hulladéktelepen! Hirdesd meg és add el. Élettartama jóval túl mutat a néhány éves használaton, így később egy másik család nagyon fog örülni neki, Ti pedig visszakapjátok az eredetileg a játszótér projektbe befektetett pénzetek egy egész szép részét.

Szállítás:
Játszótereinket a gyártói európai központi raktárjában tároljuk. Nem hoztuk el feleslegesen a saját Budapest környéki raktárunkra, hogy innen szállítsuk tovább Nektek, hanem megrendelés esetén megbízható nemzetközi szállítmányozó (Schenker) bevonásával szállítjuk Nektek házhoz. Elkötelezettek vagyunk játékaink értékesítése során a legkevésbé környezetszennyező megoldások mellett, így a szállítmányozási-logosztikai feladatokat folyamatosan minimalizáljuk. Megrendelés esetén a várható szállítási idő kb., 4-7 munkanap.

Összeszerelés:
Segítségre lenne szükséged akár a telepítésben, akár a szerelésben? Kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot online ügyfélszolgálatunkon vagy a képernyő jobb oldalán alul megjelenő chat ablakon keresztül és egyedi szerelési árajánlatot küldünk számodra.

Alapvetően hiszünk és csodálattal tekintünk az egyedi kézműves munkákra de egy játszótér esetében olyan sok biztonsági, minőségi és fenntarthatósági kritériumnak kell megfelelni, hogy inkább meghajlunk és azt mondjuk: Van amikor a szabályozás és a biztonság mindenek felett ál. Gyermeked élete, környezetünk jövője is múlhat rajta.


Dönts hát felelősen!